Titel: Grodan, som var en viterkvinna

Meddelare: Torparhustru Erika Strömberg  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Björnabyn

Det var en gång en man och dennes hustru, som gick i sällskap efter vägen. Då mötte de på vägen en stor, tjock groda. Mannen trampade på grodan men dödade henne icke. Någon tid därefter kom det en främmande man till deras hem och bad hustrun följa med honom och hjälpa hans hustru, som höll på föda. Hon följde med honom. Snart kom de fram till ett hus, som var rätt egendomligt. Det hade ej någon dörr. Mannen tog i en stock i huset och lyfte upp väggen, så att det blev tillräckligt stor öppning för kvinnan att krypa genom. Inne i huset låg mycket riktigt en kvinna i barnsnöd. Snart var förlossningen överstökad, och "jusmora" skulle få vända hem. Då hon till hälvten krupit ut genom öppningen i väggen, lät mannen väggen sjunka ned och klämma fast henne, och så sade han: "Nu skall jag klämma dig lika mycket som din man klämde min hustru, då ni mötte henne på vägen". Den där grodan var viterkvinnan, som antagit den skepnaden, och hustrun hade varit i vitras hem.