Titel: Viterbruden

Meddelare: Änka Ingeborg Olsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Då jag var bara lillflicka, hörde jag mina föräldrar berätta det här, men det var bara en saga redan då.
I Vattgårdsfäbodarna var det ena hösten en fjällpiga, som inte blev färdig att flytta hem på samma gång som de andra fjällpigorna. Hon hade en väv, som hon skulle väva ned först. Då hon nu var ensam där ena kvällen, kom där en hop viterfolk och klädde henne till brud. De skulle gifta ihop henne med en av sina egna karlar. Men lyckligtvis hade flickan en hund hos sig. Denne förstod, att hon var i någon fara, och sprang därför hem och tog ihop med husbonden. Han sadlade då sin häst och red upp till fäbodarna. Då han kom på "bogåln", gnäggade hästen. När flickan, som höll på stå brud, hörde detta, utropade hon: "Gud vare lov! Jag hör min fars häst gnägga". Då försvann alla de underjordiska, och de tog med sig hela utstyrseln utom ett dyrbart smycke av guld, som hon lagt handen över. Hon blev fri från dem, genom att hon nämde Gudsnamnet.