Titel: Hindrad av vitra

Meddelare: Födorådstagare Lars Svensson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västergensjö

Zakarias Jonsson i Önska i Skorped minnes jag mycket väl. Han berättade, att han en gång ledde en ko över en "långbro", som ledde över en myr. Då han kom mitt på myren, tvärstannade kon. Det var omöjligt få henne ur fläcken. Då förstod han, att vitra var honom i vägen, varför han tog upp slidkniven och kastade den över kon. Då var det intet hinder längre. Men då han gått ett litet stycke, tog han kvar kon och gick tillbaka efter kniven. Nu var det lika illa igen. Kon gick inte ur fläcken. Zakarias blev då arg, gick bakom kon, satte axeln mot en stockända och skuffade så till kon av alla krafter. Kon föll då omkull, och det var omöjligt få upp henne. Hon kunde inte stiga på en enda fot, ty - hon hade brutit dem alla fyra ur led. Han måste gå efter hjälp och slakta ned kon. - Han skulle inte ha tagit igen kniven.