Titel: I vitras makt

Meddelare: Hemmansägare Johan Ekman  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klocken

En person i Herrmansjö i Skorped höll en natt på fiska. Då kom det till honom en viter kvinna och sade, att hon skulle ställa om så, att han skulle beständigt få så mycket fisk, han någonsin behövde, om han ville lova henne, att hon skulle få det gossebarn, som hans hustru var havande med. Mannen betänkte sig ett ögonblick och svarade, att det skulle hon få men först sedan gossen gått och läst. Han trodde nämligen, att vitra inte skulle ha makt med honom då. Efter detta fick mannen en väldigt god fiskelycka. När helst han lade ut sin redskap, fiskade han. Gossen föddes, växte upp och gick och läste och dittills hade allt gått bra. Men så en dag på sommaren, då han gick i skogen och sökte efter hästarna, blev han så förunderligt trött. Han satte sig på en tuva och somnade. Då han vaknade stod en ofantligt skön kvinna lutat över honom. Det var vitra. Hon hade nu makt över honom, och tätt som oftast sedan kom hon och hämtade honom till sig för köttslig sammanlevnad. Dessemellan fick han vara hemma hos sina föräldrar. Att bevaka gossen hjälpte ej. Han försvann mitt för ögonen på sina väktare, då vitra ville ha honom till sig. Så pågick det ända tills gossen var vuxen. Då ämnade han gifta sig med viterkvinnan, ty han var kär i henne, men föräldrarna tvingade honom att gifta sig med en riktig människa. Dittills hade han ej lidit någon men av sitt umgänge med vitra, men nu blev hon stygg mot honom och plågade honom, så att han blev till den grad utmärglad, att det syntes som han skulle gå under. Han var tvungen försöka komma ur vitras våld, och det lyckades slutligen, men först måste han söka hjälp hos tre präster. Den där mannen skulle heta Olle Lövgren, och det skall inte vara mera än en 40 år, sedan han lyckades bli fri från vitra.