Titel: En san historia

Meddelare: Fr. Greta Karlsson

Socken/stad: Moliden  By/kvarter: Österalne

Det var en gång en dräng i början av 1800-talet, som hade tjänst hos en bonde. Den drängen måste jämt gå efter korna om kvällarna. För långt ifrån hemmet var det bränt skog så att där var bra med bete och där var korna varje kväll detta ställe kallades för bräntlandet. På ett ställe efter vägen så var det en berghälla, som stack in i vägen och detta kallades för vackermon och på det stället var det människor varje kväll. Dessa människor ville ha honom med sig på varjehanda nöjen, somliga gånger ville de ha honom med sig på bröllop och ibland ville de ha honom med sig på bal och han skulle äta med dem. Men drängen ville inte följa dem. Men så en kväll så var det inga människor på berghällan men i stället så var det en mässingnål som var nedstucken i berghällan. Den nålen tog han och satte i sina kläder tills han kom hem så gav han sin mor nålen. Men så en dag så mistade hon nålen. Nästa kväll han gick så hade han sällskap med sig de gick och samspråkade men som de gick så hade drängen försvunnit sällskapet sökte honom men han fan honom icke förän han kom till berghällan så ligger han där som han var död, han hade svimmat av. Då frågade sällskapet honom hur det var men han kunde icke svara något. Men om en stund så fick han igen sin sans och då frågade sällskapet honom om han kunde gå nej svarade han du måste hjälpa mig ibland fick han leda honom och ibland fick han bära honom tills han kom hem. När han kom hem så sade hans husmor nu skall du tala om för oss om du har blivit sjuk eller har du råkat ut för ont ja svarade han jag har blivit slagen av två människor som kom fram den ena slog mig mig åt bröstet. Då for de till en som kunde bota för ont när de kom fram och berättade hur det var så sade han att de var ute i rätta tiden för det där slaget gick på inälvorna. Han fick det där slaget för han hade tagit nålen och mistat den, och det har gått bra om han har en (en) slant för nålen. Nu skyndade han sig att smörja honom med det där så skulle han bli bra. Och därefter så såg han ingenting när han gick förbi berghällen.