Titel: Dra barn genom ene.

Meddelare: Hustru Anna Kristina Berglund  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Åkroken

Det var en gång ett lappfolk, som kom hit,och de hade ett lillbarn, som var så förfärligt "grinigt," att de höll inte på att kunna bere sig med det. Så säger jag:"OM det hade varit sommar, så skulle vi ha försökt " dra pojken genom jola." Då vart lappgubben farligt ivrig och mente, att om jag på något vis kunde, så skulle jag försöka hjälpa dem. "Vi kunde ju ta och försöka dra honom genom en ene," mente jag. Jaha, vi gick ovanför "hagan" (gärdesgården) och sökte rätt på en lämplig ene. Det skall vara en, som först har växt uppåt och så ner igen, så att det är som ett valv.

Vinter var det, som sagt och så obarmhärtigt kallt, att vi inte på villkors vis kunde ta av honom kläderna, men vi löste upp alla knutar i hans kläder och så drog vi honom genom enen efter reglerna. Man skall dra tre gånger och det skall göras motsols. Jaha, pojken föll i sömn och var lugn,och nästa år kom lapparna tillbaka, och jag fick såna tacksägelser av dem så, och de påstod, att nog kunde jag lite mer än andra, men det där är bara en liten simpel vetenskap. - Jag har nog gjort det där experimentet flera gånger, och det brukar hjälpa, men om barnet inte blir bra utan dör, så torkar enbusken.