Titel: Bot för ris-draga genom glugg

Meddelare: Födorådstagare Lars Hällström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

I min barndom fanns här i byn en ladugård, som var flyttad tre gånger, och därför ansåg man, att det skulle gå bota barn för ris i den ladugården. Jag minns så väl som i går, huru de sprang dit med sina sjuka barn. Botningen gick så till, att en gumma ställde sig inne i ladugården med det sjuka barnet inlindat i ett lakan eller annat skynke. Så stoppade hon ut barnet genom dynggluggen, och en annan gumma stod utanför och tog emot barnet, sprang in med det motsols om ladugården och lämnade det åt den första gumman. Detta upprepades tre gånger i taget och tre torsdagskvällar å rad.