Titel: Joldragning vintertid

Meddelare: Födorådstagare Sjölander  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

Det var 1882. Då hade vi en årsgammal pojke, Johan, som fick en underlig sjukdom. Halva ansiktet svällde upp, så att det blev som en bulle och en enda sårbark. Vi var till doktorn med pojken flera gånger, men det hjälpte inte ett dyft. Men då bodde i Kittjärn en gumma, som brukade kuckla. Vi for till henne med pojken och han skrek och pep som det skulle ha varit smågrisar, vi skjutsade. Det här var mitt i vintern.

Då vi kom fram, måste vi till att skotta snö från en märkvärdigt växt ene uppe i skogen. Det tog flera timmar för det var mycket snö. Enen hade en rot, som var uppväxt som en båge. Sedan vi fått klart vid enen, tog gumman och klädde av pojken naken, lindade in honom i ett lakan och gick upp till enen. Vi hörde huru pojkstackarn skrek hela vägen. Hon var borta med den bara en liten stund, men då hon kom tillbaka, var han tyst och föll strax i sömn, och han sov ett helt dygn i sträck, så vi började bli rädda, att han skulle sova ihjäl sig. - Så lagade gumman också till att smörja med, och var ingenting annat än tjock grädde, som hon väl läste och spottade över. Efter 14 dag. var pojken fullt återställd och detta är dagens klara sanning, om han då vill tro det eller inte.

Förnamn saknas