Titel: "Dra genom jola"

Meddelare: Änka Maria Stenberg  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Frök

Då barn haft ris, har man brukat dra dem genom "genom jola." det går så till: Man gräver en trumma genom jorden under en ene i riktning norr och söder. Så kastar man en slant i jorden till betalning åt de underjordiske. Sedan passar man på första torsdagen i nedan, tar det sjuka barnet och lindar in det i ett lakan. Har barnet några kläder på, skall man se till, att alla knutar äro upplösta. Nu för man in barnet med huvudet före från norra ändan av trumman. En annan tar emot det, bär det motsols tillbaka åt den första. Detta upprepas nio gånger. Under hela tiden skall man hålla sig tyst och allvarsam. Man skall göra detta tre torsdagar alltid i nedan och kl. 12 på dagen.