Titel: Mot ris, draga genom buskar.

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

De brukade i min barn- och ungdom bota barn, som hade ris, genom att dra barnen genom eller enstaka växande rönnar eller enar. Det är rätt smått om sådana, varför den som hade en dylik på sina ägor, ansågs rent lycklig. Man klöv busken där den stod ett stycke mitt på stammen och satte ett spönn emellan så att man kunde föra barnet igenom. Det var alltid två som hjälptes åt vid alla sådana dragningar, en stack in det och en tog emot det och så for man med det ansöles tillbaka. Man skulle dra barnet antingen tre gånger tre torsdagskvällar å rad eller också nio gånger samma torsdagskväll, alltid medan solen var uppe. Så skulle man lämna efter sig tre obegagnade knappnålar på platsen.

Då man skulle iväg och dra, löste man upp alla knutar i barnets kläder, tog det i ett lakan och gav sig iväg. Från detta ögonblick och tills de kom tillbaka skulle de hålla sig alldeles tysta. -Dessa regler gällde för allt slags dragning. Joldragning förekommer än i dag, men det är inte så mycket ceremonier med numera.