Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1007

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Blåsa i vatten

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Klimpen

En gumma här i byn hade ett barn, som hade sår över hela kroppen. Så bad hon mig hjälpa henne, så att hon skulle få det bra igen. Jag skulle gå med en flaska vatten till en norrinnande bäck, stoppa ned den i vattnet, låta den rinna full och så sätta i korken nere i vattnet. Sedan skulle jag gå med flaskan i smedjan, hälla upp vattnet i ett fat och blåsa tre gånger med pusten i vattnet. Med det vattnet skulle hon så tvätta barnet, och då skulle det bli bra trodde hon.

Den åsyftade gumman är lapska och har förr ofta följt renarna "ner i lanne". Då man vet detta, väcker det inte alls ens förvåning att hennes sätt att "blåsa i vatten" är alldeles lika det som brukats i Ångermanlands kustsocknar. Lapparna ha alldeles säkert varit de verksammaste i att överföra åskådningarna direkt mellan fjällbygden och kustlandet. L.jn.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d.)magiska medel 6. ) Från källor och andra vattensamlingar.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1007


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


ÄLV

KYRKOTEXTIL KYRKA

BISKOPSGÅRD BOSTADSHUS

Pipstånka

Tavla

Selring