Titel: Blåsa i vatten

Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

En gumma här i byn hade ett barn, som hade sår över hela kroppen. Så bad hon mig hjälpa henne, så att hon skulle få det bra igen. Jag skulle gå med en flaska vatten till en norrinnande bäck, stoppa ned den i vattnet, låta den rinna full och så sätta i korken nere i vattnet. Sedan skulle jag gå med flaskan i smedjan, hälla upp vattnet i ett fat och blåsa tre gånger med pusten i vattnet. Med det vattnet skulle hon så tvätta barnet, och då skulle det bli bra trodde hon.

Den åsyftade gumman är lapska och har förr ofta följt renarna "ner i lanne". Då man vet detta, väcker det inte alls ens förvåning att hennes sätt att "blåsa i vatten" är alldeles lika det som brukats i Ångermanlands kustsocknar. Lapparna ha alldeles säkert varit de verksammaste i att överföra åskådningarna direkt mellan fjällbygden och kustlandet. L.jn.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d.)magiska medel 6. ) Från källor och andra vattensamlingar.