Titel: "Valbunnen ris"

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

"Valbunnen" ris har man kallt sådana sjukdomar hos barn, som haft det med sig, att kroppsdelar förskjutits. De har blivit puckelryggiga, fått framsprängt bröstben, sned bröstkorg eller söndersprängda leder. Man har trott sig kunna bota dylikt ris genom att dra barnet genom "valbunnen träa". Ett sådant har funnits ej långt härifrån, men nu är det borthugget för länge sedan. Dess stam hade böjt sig alldeles runt, så att den bildade en ring. - Dragningen genom ett sådant träd skulle företagas tre torsdagskvällar å rad strax före solnednången och göras tre gånger varje kväll. Man stack barnet motsols genom ringen och förde det tillbaka över denna. Man skulle också säga nånting, då man drog barnet, men vad det var, har jag aldrig hört. I övrigt skulle man vara alldeles tyst från det man gick hemifrån med barnet och tills man kom tillbaka med det.