Titel: Medel mot ris i allmänhet

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

Vanligaste medlet var att "dra genom jola". Man grävde ett hål genom en jordtuva - i norr och/söder, om jag minnes rätt - och drog barnet genom detta hål tre torsdagskvällar å rad strax före solnedgången och tre gånger varje kväll. Barnet lades lindat i ett tråg, och det hela omlindades med ett lakan, så att jord icke skulle falla i barnets ögon. Dragningen skulle ske motsols. Sedan man gjort ifrån sig dragningen varje kväll, kastade man efter sig tre obegagnade knappnålar. I samband med dragningen skulle man läsa nånting, men vad det var, är mig obekant. Från det de tog barnet hemma och tills de kom tillbaka med det, skulle de vara alldeles tysta. - Man har också dragit barnen genom selen och genom avträdet, har jag hört sägas, och det skulle väl göras på ungefär samma sätt.