Titel: Att bota vindögdhet hos barn

Meddelare: Smed Jonas Kihlberg

Socken/stad: Hammerdal  By/kvarter: Fyrås

Man tar guld, silver, koppar, mässing, svavel och bläck, bränt tegel ur spisen, snus eller tobak och kol. Dessa delar lägges på ett kaffefat och så säger man: "Faderns, sonens, och den helige andens namn". Så tar man fatet nio varv omkring barnet mot solen, och så går man ut på bron, kastar fatets innehåll över vänsta axeln och säger: "Tag vad ni skall ha, så får barnet igen sin hälsa" - och så fort in utan att se sig tillbaka. Om man skulle se sig tillbaka, så kunde man mista huvudet.

Samma uppt. även under rubrik.: V. Magi d.) Magiska medel 5. ) Från metaller och mineraler (råa eller förarbetade).

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1480