Uppteckning nummer LMV-M2120b

Titel: "Valbunnen trä"

Meddelare: Levi Johansson  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Ultrå

En mängd sådana finnas inom socknen (likaså i Arnäs och Gideå). Det förekommer nog inte så sällan än idag, att man drar barn genom dem för "valbunnen ris". Ett par teckningar av sådana träd följa. Höjden från marken till valvet c:a 0,5 m. Trädet är en gran. Detta träd finnes i Ultrå by på höger sida om vägen, som går till Stensätter, strax innanför gärdesgården. Det snes från vägen. Se n:r 2049! Detta träd, en tall, står på en berghäll strax på höger sida om stora landsvägen från Grundsunda kyrka söderut, inna man kommer fram till första gården bortom den egentliga "vallen". En vuxen person kan gott krypa under den i luften uppväxta rotbågen.