Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M2121

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Valbunnen ris"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Födorådstagare J. Viklund  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Det har varit tal om att en havande kvinna skall akta sig för att krypa genom "hagaskott" eller mellan stängerna i en hässja ävensom för att stiga inom hästskaklar, ty en sådan oförsiktighet kan ha det med sig, att barnet får "valbunnen ris". Benen blir svaga och utåtböjda, lederna blir stora och likasom söndersprängda, gärna blir de puckelryggiga och får onaturligt stort huvud. Man har trott, att detta skulle bero på att något blivit hopbundet inom dem, så att kroppen inte slipper till att räta ut sig och skjuta på längden.

Vanligaste botemedlet mot denna sjukdom har varit att dra barnet dels genom gärdesgårdar och dels genom ringar och lyckor, som en del onaturligt växta träd bildat. Meningen har nog varit den, att sjukdomen skulle komma på det föremål, som man drog genom. Dragningen skulle ske på en torsdagskväll, men syntes det inte göra mån, så drog man tre torsdagskvällar å rad. Huru de bar sig åt, då de drog, vet jag inte så noga, men det skulle vara två om att göra det. För det mesta var det nog gummor, som gjorde det. Jag har även hört omtalas, att de därvid läste några märkvärdiga ord. I somliga fall har de dragit barnen genom hål, som de grävt genom jordtuvor.
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


KUNG LANDSHÖVDING MAN

Skola Klassfoto

FÖRENINGSHUS

Skrapa

Teckning

Snörprov