Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M2235

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Att bota "valbunnen ris".

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Födorådstagare Sven Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Ett barn, som får onaturligt stora leder, har "valbunnen ris". Detta botas genom att man "drar barnet genom jola". Detta tillgår på följande sätt. Under en gärdesgård, som går i öster och väster, gräver man genom jorden ett hål, tillräckligt stort att föra barnet igenom. Då detta är färdigt, tar två gummor hand om barnet, kläder av naket och lägger det i ett tråg. Omkring det hela tages ett lakan. Så ställer sig gummorna på var sin sida om gärdesgården. Hon på norra sidan sticker in barnet genom hålet, den andra gumman tar emot det, vänder sig med barnet i famnen runt tre gånger motsols och lämnar det åt den andra gumman över gärdesgården. Hon snurrar runt på samma sätt, och sticker det så genom hålet igen.

Detta upprepas tre gånger. Dragningen skall göras tre torsdagskvällar å rad just i solnedgången. Man kan också draga barnet bara en torsdagskväll, men då skall det göras nio gånger. Man "drar genom jola" än i dag, då så behövas, och det underliga är, att det tyckes hjälpa.
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


SKOLSAL GYMNASIEELEVER

BOSTADSHUS BRUKSHERRGÅRD

BARN BARNPORTRÄTT

Karta

Vävprov

Lås