Titel: "Valbunnen kvist´n"

Meddelare: Hustru Anna Lisa Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

Knut Huss, son till pastor Huss, hade blivit sjuk. De sade, att han fått "valbunnen ris". De sökte alla sorters läkare för honom, men det hjälpte ej. Då var det en torpare här på prästbordet som sökte hem från skogen en "valbunnen kvist". Det var en trädgren, som växt i ring. En sådan får ej huggas eller skäras från trädet, utan man skall bryta eller slå sönder den, om den skall duga att bota med. Genom den ringen drog de pojken, och jag tror visst, att prästen gjorde det själv. Huru med den saken kunde förhålla sig är ej gott att säga, men efter den behandlingen tillfrisknade pojken. Detta skedde, då jag var barn eller en 60 år tillbaka. De har också talat om "valbunnen träa". Det är två träd, som växt ihop ett stycke upp, så att det bildat sig likasom ett valv under hopväxningen. Genom detta hål drar man barnen.