Titel: Draga barn genom myrstack

Meddelare: Hemmansägare Sven Olofsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Då ett barn haft ris, har man ofta brukat försöka bota det genom att draga det genom en myrstack. Man väljer en sådan stack, som myrorna övergivit, gräver ett hål genom den från väster till öster,lindar in barnet naket i ett lakan och stoppar det med huvudet före genom hålet från västra sidan, varefter man för det tillbaka norr om stacken ("ansjöns"). Detta skall upprepas tre gånger omedelbart och göras i nedan. I stacken skall man släppa ned tre knappnålar. Man skall gå till denna förrättning i lönndom och man får inte säga ett enda ord, från det att man går hemifrån med barnet och tills man kommer tillbaka hem med det. Detta prövas nog ännu, då så behöves.