Titel: "Dra genom jola".

Meddelare: Dagsverkstorpare Nils Abraham Hansson  År: 1917

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

En torpare här i byn hade en son, som nu är fullväxt. Då denne var liten, var han så sjuklig ach svag, att det inte syntes tänka bli någon karl av honom. De hade honom till flera "kuckelkärringar" och de drog honom genom jola, för det syntes ju alldeles tydligt, att han hade ris, men det hjälpte inte. Slutligen fick de hit en gumma från Rösta att dra honom. Sedan blev han bra. Det var då alldeles tydligt, att det hjälpte. Jag vet, att de grävde ett hål i jorden och drog barnet genom detta, men nog var det väl också något " kuckel" med det, och detta har jag inte fått reda på, för sådana där har inte velat lära ut sina konster. Detta är dock alldeles galet, för det är en så bra sak, att alla borde kunna den. - De har också brukat dra barnen genom selen och enbuskar, och det har haft ungefär samma verkan.