Titel: Drömströmming

Meddelare: Folkskolelärare J. Viberg

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter:

En torsdagskväll tar man udda antal strömmingar direkt ur kärlet - ju flera, dess bättre. De får ej sköljas eller kokas, men väl stekas. Dessa äter man med huvud och allt, medan man sitter på ett föremål, varpå ingen förut suttit. Så går man till sängs utan att först dricka.

Drömmer man på natten, att en av motsatt kön kommer och ger sig dricka, så skall man bli gift med den samme. Man skall hålla sig absolut tyst från det ögonblick, man börjar med iordningställandet av strömmingarna.
Flera stycken må gärna deltaga i denna måltid, men var och en skall äta udda antal strömmingar, hårdsaltade. Detta kallas att "äta drömströmming" och var mycket vanligt för en tio år sedan. Vanligen är det flickor som gör det.