Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M894a

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: "Pingstdag - kojor"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Sedan gammalt och ända tills nyare tid har det i de flesta gårdar här i trakten funnits s.k. pingstda-kojor. De flesta sådana kojor hade ett grindverk till väggar, i vilket man flätade in barrkvistar. Dessa utbyttes varje år på pingstaftonen. Även taket bestod av barrkvistar. Andra voro mera försiggjorda, byggda av resvirke och försedda med spåntak, murad spis och ett litet fönster. Så är fallet med vår pingstdagkoja, som ännu står kvar, fast förfallen. Den har varit till ända sedan 1869. Pingstakojan var sommarlekstuga för barnen.

Namnet kommer därav att den togs i besittning första gången för sommaren på pingstdag. Då lade man i "pingsda'massäck" åt barnen, och det i godan tid ändå, för den morgonen försov de sig inte. Det var smörgåsar, ägg, fläsk och annan god mat. Barnen tågade till kojan, där de höll till hela dagen. De lekte, kokade ägg och kaffe och stekte fläsk, åt och drack. På aftonen bjöd man till sig barnen från närbelägna kojor, och de bjöd i stället på annandag.

Annandagsaftonen samlades de äldre vid pingsta' kojorna, drack kaffe och även starkvaror och roade sig med varjehanda. Somliga kojor liknade lapparnas till formen och var gjorda av störar och granris. Sådana tände man eld på annandagskväll. Då kojan var för dyrbar att bränna upp, släpade man i stället ihop ris till ett bål och tände på. Då lade man över barr i tjocka, täta lager så att det rök duktigt, och barnens största nöje var att springa i röken. - Där kojan stod kvar från år till år, utgjorde hon barnens käraste vistelseplats under sommaren. Pingstda'kojan låg alltid i en skogsbacke men så nära hemmet, att man därifrån kunde iakttaga barnen. Detta bruk förekommer mången gång än i dag men är icke allmänt.


Samma uppt. även under rubrik III. Högtider. a.) Kyrkliga. 4.) Pingsten I. Människan. A. Barnet. i.) Fostran.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:III_1915. Uppteckningsnr: 894


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


LÖVTRÄD

ALTARSKÅP KYRKA KYRKOSKULPTUR KYRKOINVENTARIE

FRILUFTSMUSEUM MAN HEMBYGDSFEST

Ask

Gräddskål

Medalj