Titel: "Lån rompdrage"

Meddelare: Arbetare Per Erik Sundelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Då man håller på att slakta, brukar man försöka narra någon, att gå till granngården och be att få "lån rompdrage". Lyckas detta med en vuxen , blir det ett jubel utan like, ty sådant verktyg finnes inte.

Detta skämt var vanligt även i min hemtrakt (Vilhelmina) då jag var barn, och förmodligen är det så än. Rompdrage uppgavs, för den som skulle narras, vara ett verktyg, som man ovillkorligen måste ha för att kunnafå skinnet av det slaktade djurets svans: "rompa". Ordet användes även som förklenande uttryck om mycket efterhängsna prsoner. "Han ä ä rektit rompdrag" Detta i Vilhelmina. L.J.n

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. B. Boskapsskötseln. 1.) Slakt