Uppteckning nummer LMV-M894b

Titel: "Pingstdag - kojor"

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

Sedan gammalt och ända tills nyare tid har det i de flesta gårdar här i trakten funnits s.k. pingsta-kojor. De flesta sådana kojor hade ett grindverk till väggar, i vilket man flätade in barrkvistar. Dessa utbyttes varje år på pingstaftonen. Även taket bestod av barrkvistar. Andra voro mer försiggjorda, byggda av resvirke och försedda med spåntak, murad spis och ett litet fönster. Så är fallet med vår pingstdagskoja, som ännu står kvar, fast förfallen. Den har varit till ända sedan 1869. Pingsta'kojan var sommarlekstuga för barnen.

Namnet kommer därav att den togs i besittning första gången för sommaren på pingstdag. Då lade man i "pingsta'massäck" åt barnen, och det i godan tid ändå, för den morgonen försov de sig inte. Det var smörgåsar, ägg, fläsk och annan god mat. Barnen tågade till kojan, där de höll till hela dagen. De lekte, kokade ägg och kaffe och sterkte fläsk, åt och drack. På aftonen bjöd man till sig barnen från närbelägna kojor, och de bjöd istället på annandag.

Anndagsaftonen samlades de äldre vid pingsta' kojorna, drack kaffe och även starkvaror och roade sig med varjehanda. Somliga kojor liknade lapparnas till formen och var gjorda av störar och granris. Sådana tände man eld på annandagskväll. Då kojan var för dyrbar att bränna upp, släpade man i stället ihop ris till ett bål och tände på. Då lade man över barr i tjocka, täta lager så att det rök duktigt, och barnens största nöje var att springa i röken. - Där kojan stod kvar från år till år, utgjorde hon barnens käraste vistelseplats under hela sommaren. Pingsta'kojan låg alltid i en skogsbacke men så nära hemmet, att man därifrån kunde iakttaga barnen. Detta bruk förekommer mången gång än i dag men är icke allmänt.

Samma uppt. även under rubrik: I.Människan. A. Barnet. h.) Att roa sig. 2.) Lekar. III. Högtider. a.)Kyrkliga. 4.) Pingsten.