Titel: En svår sotare.

Meddelare: Änka Anna Vigren  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Skulnäs

Det är 65 år sedan. Då gick här en sotare från Sidensjö, som hette Sven. I en gård här i byn var en mycket snygg och högdragen flicka. En dag skojade Sven med henne och låtsades fria till henne. Men hon sade, att hon inte ville ha honom, för han var så svart.. "Å," mente han, "få se, om du inte kommer och vill ligga hos mig ikväll." Flickan tog om sig på alla de vis, att inte skulle det komma att ske. Sven klädde av sig alldeles naken på kvällen och gick och lade sig. Men den, som var tvungen gå till sotaren och ligga när honom, det var flickan. Då hon legat där en stund, sade han till henne, att hon nu skulle få gå i sin säng. Men han hade inte gått henne för nära på något vis. Han hade bara velat visa henne, huru pass mycket han förmådde.