Titel: Trollskottet.

Meddelare: Hustru Brita Margreta Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Det var en gång en fattig pojke som hade mycket gott läshuvud och därför gärna ville studera, men det var förstås inte lätt för honom att få tag på medel. Nu var där en lappgubbe, som var mycket rik. Han erbjöd sig att han skulle kosta på honom till präst, om han ville bli hans måg, sedan han tagit sin examen. Pojken gick in på detta, men med tiden började han ångra sitt löfte och dra sig. Detta märkte lappgubben och hotade därför ut, att det skulle komma att ske honom det värsta, om han icke höll sitt löfte. Lappgubben ålade honom att på själva julkvällen komma hem till sig i kåtan och göra visst med flickan. Då vände sig den unge prästen till en trollkarl och beklagade sig. Denne lärde honom att göra på det här sättet.

Han skulle inte fara till lappgubben på julkvällen utan stanna hemma hos sig. Så skulle han ställa in en så med vatten och sitta och titta i den hela tiden med en laddad bössa i beredskap. Så skulle han få se en bild i vattnet av lappens kåta. Lappfar själv skulle komma ut med en bössa. Han ämnade skjuta trollskottt på prästen. Då skulle prästen avfyra sitt skott mot bilden i vattnet. Han gjorde som han blivit lärd, och den kvällen dog lappgubben, men prästen gick fri från både trollskottet och lappflickan.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f. Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 1.) Trollkunniga präster. V. Magi. f.) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2.) "Viskalar" och "kloka gummor". V. Magi. f) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 4,) Troll - -lappar.