Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M434b

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Förgöring. Jorddragning

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Levi Johansson  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Bräcke

Jag sitter hos ett par gamla gummor, som tala om ditt och datt med varandra. Det är bl.a. frågan om ett äkta par som ligger i underhandling om att skiljas. De hade varit gifta i endast fjorton dagar, då de blevo oeniga och flyttade hem till sina föräldrar. Genast tog mannen till sig en flicka, som fortfarande är hos honom. Nu är hon i grosses. Gummorna ha alldeles klart för sig, att den där flickan gjort gubben "efter sig", och det tyckes vara många, som ha samma åsikt. -Vidare är det en liten sondotter till den ena gumman, som för en tid sedan var mycket skral, men nu är hon så duktig och frisk, för de har dragit henne genom "jola".

Samma uppt. även under rubrik I. Människan. A. Barnet. f.) Sjukdomar och åkommor, 2,) Botande av barnets sjukdomar och åkommor.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:II_1916. Uppteckningsnr: 434


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BONDGÅRD BOSTADSHUS

FÄBOD

MAN FISKEREDSKAP GISTGÅRD KVINNA

Skolplansch

Form

Vävprov