Titel: "Förgjorda pojkar"

Meddelare: Hustru Anna Bylund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Bredbyn

Det har ofta varit tal om att flickor "förgjort" pojkar efter sig. Då jag var 12 år gammal, var jag en dag som vanligt hos komminister J. Huss och lekte med barnen. Då fick jag höra en pojke från Östergensjö sitta och beklaga sig för pastorn, att han blivit alldeles "förgjord" av en gammeljänta. Han sade, att hon hade så stor makt över honom, att han var tvungen gå till henne tvärt emot sin vilja. Om han än var överst i kornhässja, så måste han ned, då han hörde henne tala. Prästen hördes också tro, att det var möjligt, att han blivit "förgjord". De kom inte ihåg att vara rädda för oss barnen. De trodde väl inte, att vi förstod, vad det var frågan om, men vi gjorde det nog. Pojken hade sedan sökt en hop "knekelgubbar", och till slut blev han väl också botad.