Titel: "Göra ätte se".

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Tängsta

Vill en flicka, att en pojke skall bli kär i henne, så skall hon taga av sin månadsrening och giva honom i kaffe eller något annat, så att han inte vet om det. Han blir då alldeles tokig efter henne. En karl kan göra detsamma med en flicka genom att ge henne av sin svett. - En flicka var i fäbodarna och fick påhälsning av sin bror och en annan pojk, vilken hon senare ville ha. Hon lagade till en sådan där satts åt honom i kaffe, men kopparna blev förväxlade, så att brodern drack upp kärleksdrycken. Han blev också kär i henne. Han tålde aldrig se henne i sällskap med någon annan karl. Slutligen måste de söka "visfolk" för honom, och sedan blev han bra.