Titel: Bröllop, som inte blev av.

Meddelare: Hemmansägare Jonas. Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Gammel Sjöberg i Ormsjö skulle till att gifta sig med en flicka från Tåsjö. Det hade gått så långt för dem, att det hade lyst ut för dem och flickan var på tjocken. I hennes föräldrahem höll de reda till bröllop. "Hovslagar-Hans" kom då dit, och han och flickans far satte sig att supa. Detta tyckte hon inte om utan tog till att vara otidig mot "Hovslagar-Hans". Då hade han sagt: "Så mycket skall jag förmå, att inte skall Sjöberg gifta sig med dig". Sjöberg var inte där utan hemma hos sig i Ormsjö, men han blev så ånger på giftasaffären, att han rent blev vriden. Han såg huvudlösa karlar, som ändock talade, och de hotade honom med allehanda olyckor, om han tog flickan. Först då han gjorde slut med flickan, blev han kvitt gubbarna, och det hördes inte sedan till, att det var något fel på hans förstånd. Han gifte sig sedan med en annan flicka. Min svärmor talade om detta. Hon var från Ormsjö och mindes denna händelse.

Samma uppt. även under rubrik. V. Magi f.) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2. ) "Viskarlar" och "kloka gummor".

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1430