Titel: Mot gulsot.

Meddelare: Hustru Johanna Holmberg  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs

Då jag var flicka och tjänade i Klimpen, fick jag gulsot, så att jag trodde, att jag skulle stryka med, men farbror Johan Olov botade mig med ett gammalt medel, som väl delvis kan tyckas vara "fabelaktigt".

-Jo, en mansperson, som inte var det minsta släkt med mig skulle nämta bark från nio olika trädslag, koka den i vatten till en stark lag och ge mig att dricka. Men barken skulle tagas med vänster hand på trädens norra sida, varvid spånorna skulle skäras nedifrån och uppåt.
Och hela tiden skulle han hantera medlet med vänster hand t.o.m. hälla i koppen åt mig med hjälp av den handen.
Sjukdomen vände genast om, och tillfrisknandet skedde så hastigt, att det var uppenbart, att medlet var orsaken därtill, jag drack flera gånger och ganska mycket därav.

Samma uppt. även under rubrik I. Människan. D. Sjukdomar och deras botande. 2.) Vidskepliga läkemedel och skydd.