Titel: Friargåvor o "svärmorsplågg."

Meddelare: Hustru Anna Kristina Berglund  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Åkroken

I gamla tider förlovade de sig aldrig, men de gav sina fästmör "friargåver," och då flickan tog emot friargåvorna var hon bunden vid den karlen ända tills hon lämnade tillbaka gåvorna. En vanlig friargåva var en s.k. "kryddosa." Den var av gammalt silver, mer eller mindre utstyrd och användes att ha socckergryn i. - Denna dosa hade man med sig, då man gick till kyrkan. Där öppnade man den och lät den gå bänken utefter. Var och en i bänken satte ner tungan i dosan och slickade åt sig några gryn-ja, Jesses, vilken ställning.

- De som hade råd, gav också sina fästmör en s.k. "låsring" (signetring) och örhängen. Men flickorna var farligt blyga för att visa ut av de där gåvorna. Jag tog inte på min ring förrän då det lyste för oss. Då var det nära fem år, sedan jag fick den. - Då det gått så långt, att de skulle till att gifta sig, skulle fästmön få en blommig sidenhalsduk av fästmannen. Den kallades "ongmorshalsduken." - Den skulle hon ha på, då hon på morgonen efter bröllopsdagen gick omkring och bjöd bröllopsfolket förtäring på säng. - Före bröllopet skulle den blivande bruden göra en skjorta åt sin svärfar och en särk åt svärmor. ("Svärmorsplågga"). Och det brukas nog än i dag också. De där plaggen skulle de vara mycket rädda om. Då min svärmor dog, hade vi på henne "svärmorssärken", hon fick av mig. Den var då omkring 25 år gammal. - Brudgummen skulle av sin svärmor få ett par vita, hemstickade strumpor och ett par hemmavävda kalsonger. (Lika i Stigsjö.)