Titel: "Gravalaget".

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Tills framåt 1860-talet utgjorde varje by här i socknen ett s.k. gravalag. Då en person dog, som hörde byn till, ombesörjdes anskaffandet av kistan, grävandet av graven och den dödes skjutsande till graven av byamännen i tur och ordning. Två och två gjorde kistan kostnadsfritt, utom det att de i sorgehuset skulle ha mat och virke. Saknades det senare i den gården, lämnade någon annan till det fritt. Två stycken skulle också gräva graven. Dessa turer föll lika på alla familjerna i byn. Skjutsningen av liket ålåg endast dem, som hade hästar. Detta var även fallet sommartiden, då hästar ej kunde begagnas som från den här byn, emedan väg saknades. Då roddes liken över sjön. Att denna vackra sed upphörde berodde därpå, att så mycket nytt folk flyttade in "att det tog på komma oppi vingel".