Titel: Inför döden.

Meddelare: Folkskolelärare Jonas Berglund  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Sundbron

Det är inte mera än en 40 eller 45 år sedan. En bonde här i socknen låg för döden, varför man skickade efter prästen, så att gubben skulle få nattvarden. Prästen höll ett mycket långt skriftetal. Sedan allt var undanstökat och prästen farit sin väg, frågade någon bonden vad han tyckte om prästen och hans besök. Han svarade: "Jo, dä va int se toket"-"men dä va fän (fan) tell å ha bra ben. Han sto som n' kanke" (tupp).

Samme person hade en gång skickat efter en större kagge brännvin. Gumman tyckte det var alldeles för mycket brännvin och föreslog, att han skulle skicka tillbaka hälvten. Då svarade han: "Höcken fän ha du hört ha skicke him (tillbaka) na brännvin?!"

Uppgift om medd. ålder saknas.