Titel: Underliga herrar: Trollkarl

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

Den här historien hörde jag i min barndom av en då 80-årig gubbe. Det skulle ha inträffat någon gång i hans ungdom.
Det var två storjägare här i socknen på den tiden. Den ene bodde på Almsjön och hette Nils Hindriksson, den andre bodde i Valla och kallades Vallagubben. En lång tid hade de där två varit ovänner. Vallagubben trodde att Nils H-n förtrollade bössan för honom och även eljest skaffade honom otur, ty Nils skulle vara trollkarl. För att återfå sin lycka måste han därför söka åstadkomma förlikning med Nils. Denne var också medgörlig i den vägen. De skulle bli goda vänner och jaga tillsammans.

Det där var uppe i Almsjön. Säger så Nils till den andre: "Du kan ta din bössa och gå bakom ladugården. det brukar vara harar där på svedjan. Kanske du kan skjuta någon medan jag gör mig i ordning". Vallagubben gick på anvisad plats, och det satt mycket riktigt en hare på svedjan. Han sköt, och haren tumlade över ända. Strax därefter kom en till och även den tumlade över ända. Så fortgick det ända tills Vallgubben hade skjutit bort alla sina kulor. Men då han skulle till att hämta alla sina harar, var där bara "stubbarna" (svansarna) av dem. Han in till Nils och beklagade sig, men han fick dålig tröst. Nils sade, att det syntes, att han var dålig jägare, då han ej kunde behålla det han sköt.

Många år därefter låg Vallagubben för döden, och prästen kom dit för att skrifta honom och ge honom nattvarden. Prästen ville, att han skulle lätta sitt samvete och bekänna, ifall det varit något i hans förflutna, som han ångrade. Men gubben kunde ej irinra sig något sådant. Dock var inte prästen belåten med detta utan pressade gubben upprepade gånger. Slutligen svarade Vallagubben: "Joo, dä ä en sak som je angre i hela mitt liv, å dä ä dä je int fick läre meg trölle tå'n Nils Hinners'n i Ålmsjön".

Samma uppt även under rubrik II. Näringarna. C. Jakt, djurfångst och fiske. i.) Jakt och fiskehistorier. V. Magi. f.) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 2.) "Viskarlar" och "kloka gummor".