Titel: Inför döden.

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

Mina föräldrar talade om att det var en gumma väst på fjälle (Ullångersskogarna) som låg på "dö-strå" (sotsängen). De såg att det snart skulle bli slut på henne varför de lästeoch bad och talade med henne, men hon var så mycket ogudaktig, att hon bara domderade och svor och körde dem att tiga. Då skickade henne ovetandes bud efter prästen. Då de såg honom komma, sade de till henne att lugna sig för nu kom prästen. Då röt hon av alla krafter: "Höcken fään ha skicka bu på han ?" Han talade länge och väl med henne, men hon bara tjurteg. Strax han farit, dog hon. Det är kanske en 75 år sedan detta skedde. Det var nog större råhet förr i tiden.