Titel: Barn, som hon skulle ha haft

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Det var en bonde från Gälven i Själevad, som hette Kristoffer. Det är nog bra nog många år sedan han dog. Han var på sin tid en mycket duktig predikant. På en bön hörde jag honom tala om den här händelsen:
Det var en hustru som låg för döden och skickade bud på Kristoffer. Hon plågades så förfärligt, ty hon såg en mängd små barn omkring sig i sängen och de klämde så hårt att det gjorde så förfärligt ont. Hon talade så om för honom att hon gjort sig skyldig till den synden att förhindra att hon skulle bli med barn sedan hon fått ett par stycken. Nu trodde hon, att de där barnen som hon såg i en "skepnad", var dem, som hon skulle ha haft. Predikanten sade, att en sådan dödsbädd ville han icke mera komma till, och han förmanade oss att inte ställa det så olyckligt för oss.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda, d. ) "Skrömt" ("Spökerier", "oknytt" efter en död. 1.) Spökerier vid dödsläger och dödsfall.