Titel: Sockenhjonets död.

Meddelare: Hustru Johanna Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

En person som hette Erik Trolls, gick på socknen här i Grundsunda. Men slutligen blev han så skröplig, att han inte kunde fraktas omkring, och då blev han bortauktionerad till den minstbjudande. En bonde i Bodum, som lever än, löste honom. Erik var förfärligt lusig. För att ta bort ohyran från honom, gjorde de eld i bastun och fraktade dit Erik. De skulle röka ihjäl lössen. Det är ju en gammal tro, att lusen inte går koka ihjäl i lut, men i basturöken stryker hon med. Då de om en stund gick i bastun för att se om gubbstackarn, var denne död. Han hade blivit ihjälrökt. Detta tilldrog sig för 35 eller 36 år sedan.