Uppteckning nummer LMV-M1337b

Titel: 4000 kr. i likkistan

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

För 30 år sedan hörde jag följande händelse berättas i Nysätra, där den också skall hava inträffat. En gammal gubbe låg för döden. Som sin sista önskan uttalade han, att han skulle få med sig i kistan en liten huvudkudde, som han använde och hördes tycka så bra om. Man anade ingen oråd utan gjorde som han ville. Så blev det förstås bouppteckning. Man visste alldeles säkert, att han hade pengar, men det var omöjligt att hitta rätt på dem. Då misstänkte man, att pigan, som skött honom på slutet, hade stulit pengarna och det höll på gå illa för henne. Men så kom de att tänka på den lilla kudden. De grävde upp den döde, öppnade kudden och - i den fanns det 4000kr.! Den döde hade väl haft den tron, att pengarna skulle bliva honom till nytta i det kommande livet.