Titel: Sleven i graven.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Far min var med och grävde en grav här på kyrkogården. Det var 1873. Det vet jag säkert, för det var samma år jag gick och läste. Kastade de så upp benranglet av ett gammalt lik. Under huvudet på detta låg en stor träslev. Vem den döde var, visste de mycket väl, för det var kors på graven. Det var "Jan Jons mora" i Vike. På den tiden var det ungefär 18 år sedan hon dog. Hon var i livet "kockmor" -for omkring i socknen och lagade mat på alla bröllop och andra stora kalas. De hade väl lagt sleven hos henne, för att hon inte skulle komma tillbaka och söka efter den.

Förnamn på medd. saknas

Samma uppt även under rubrik I. Människan. E. Döden och de döda. b.) Lik och begravningsbruk. 5.) Åtgärder för att hindra en död gå igen.