Titel: Vid graven

Meddelare: Hemmansägare Edvard Sjöquist  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Två dalkarlar, som var bröder, gick omkring här i Norrland med handel. Så dog den ene och blev begraven. Då prästen förrättat jordfästningen, steg brodern fram och kasta några slantar ned på kistan. Prästen frågade, varför han gjorde detta. Det är för att den döde skulle få köpa tobak, då han kom fram. Prästen mente på tro, att den döde inte behövde någon tobak i den andra världen. Masen svarade: "Får han inte tobak, så blir han inte länge där". Men detta är bara en saga.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. c.) Svenska bygder i allmänhet och deras bebyggare. 2.) Skämtsägner om befolkningen och förhållanden på andra trakter.