Uppteckning nummer LMV-M556b

Titel: Föremål lagda i likkistan-linfrö.

Meddelare: F.d hemmansägare Per Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Ultrå

Det är väl knappast 20 år sedan en gumma i Säbrå socken dog. Jag kände henne mycket väl. Då hon var död, fruktade sonhustrun, att han skulle "gå igen". För att förebygga detta lade de gummans käpp och snusdosa till henne i kistan, och då de skjutsade bort liket, gick de och sådde linfrö efter skjutsen ända till närmaste granngård. Då skulle hon inte kunna komma längre än dit.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda. b.) Lik och begravningsbruk. 4.) Föremål lagda i likkistan.