Titel: Eld efter den döde.

Meddelare: Kyrkväktare Alfred Forsberg  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Byåker

Det här var också i pappas tid. Jag har hört det av honom. I en av utbyarna var ett äkta par, som inte sämjdes riktigt bra. Det var visst svartsjuka mellan dem. Så dog hustrun. Då hon skjutsades bort från gården som lik, tog gubben en skyffel aska och eldkol ur spisen, gick nerom logen och kastade askan och elden bakom sig i den riktning liket skjutsats. Hon skulle då inte ha makt komma tillbaka, trodde de. Emellertid var det stark storm den där dagen, så att eldkolen antände en del skräp nedanför logen, och det hade stått så rasande när, att logen skulle ha brunnit upp för bonden.