Titel: Lägga mot den döde.

Meddelare: Hemmansägare Johan Olof Hörnell  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lomviken

Då far till bondhustrun Margreta Salomsson Här i byn dog, var de där i gården rädda att han skulle komma tillbaka till gårds och "gå igen". För att hindra honom därifrån tog Margreta hans gamla kalvskinnspäls och lade den vid en lada, som låg vid vägen till kyrkan. Meningen var, att den döde skulle komma att sysselsätta sig så länge med pälsen var gång, att han ej skulle hinna fram till gården. För att vara riktigt säker "lade hon mot honom" ett annat av hans plagg på andra sidan gården, ifall han till äventyrs skulle hitta på ta vägen på södra sidan sjön och öster ifrån komma till gårds. Pälsen låg där vid ladan, tills han var uppruttnad. Ingen vågade röra den. Detta skedde i min barndom.