Titel: Mot "skrömta".

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

Det är en 20 år sedan, så att jag minnes det mycket väl. Här i grannlaget var en gumma kallad "Skrått Olles käringa". Hon var mycket vidskeplig. Nils E. Persson en morbror till mig, ljög för gumman och sade, att han blivit ut för skrömta hemma hos sig, och nu ville han, att hon skulle komma dit och "föra bort" djävulskapet. Hon kom dit, synade överallt och var mycket viktig, och så ordinerade hon, att de skulle borra ett hål lika stort som en tioöring på ena sidan dörren. I detta hål skulle de först lägga in litet kvicksilver, så sätta en tioöring framför och slutligen slå igen hålet med en träpropp. Då skulle skrömta må ge sig iväg ut genom skorstenen. Genom dörren skulle den varken slippa ut eller in. De gjorde, som hon sade, och sedan påstod hon sig ha sett skrömta i form av en stor, tjock käring fara ned från stugutaket och ned i älven. Kom hon in på något ställe, och blåsten skramlade i spjället, sade hon, att det var skrömta, som flydde från henne upp genom skorsten.