Titel: "Lapp-Tommas" sätt att "förgöra."

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

I min ungdom var det en renlapp som brukade hålla till här på trakten om vintrarna. Han kallades "Lapp - Tommas." Den där kunde göra både ont och gott med hjälp av gamla konster, som han kunde. Han hölls mycket i gården, där jag tjänade. Som alla lappar tyckte han mycket om brännvin, och då han var supen talade han om för mig ett och annat. Om han ville "förgöra" en människa eller ett djur, sade han, så behövde han bara "stä blodet" i det. Då tynade och torkade den varelsen bort så småningom och dog till sist, och det är ju lätt att förstå, att det bör bli på tok då inte blodet får gå igenom kroppen i sin rätta ordning.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. f.) Trollkunnigt folk och deras bedrifter. 4.) Troll - lappar.