Titel: Tuppen får söka liket.

Meddelare: Fiskare Olof Axel Söderberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det här tilldrog sig för omkr. en 35 år sedan. En fiskare här i hamnen skulle fara in till Nätra. En liten son till honom kinkade och ville följa, men fadern nekade. Nå, gubben gav sig iväg. Då han hunnit ett långt stycke ut på sjön, kom pojken framkrypandes undan framtoften. Han hade gömt sig där pojken. Det var för långt till sjöss att ro tillbaka, och ingen telefon fanns på den tiden, så att han kunde inte underrätta de hemmavarande. Då man i hamnen saknade pojken blev här ett sökande överallt och lite var hade klart för sig att han fallit utom någon av bryggorna och drunknat. Nu har det varit en gammal tro, att tuppen skulle kunna ge tillkänna var en drunknad ligger. Mor tar tuppen i en korg och ror fram över vattnet. Då han kommer över liket skall tuppen gala eller kackla. Ja, man försökte medlet, och mycket riktigt kacklade tuppen till utanför en av bryggorna. Så tog man en not och drog där, men ingen pojke fick man i den förstås. Den gången ljög tuppen.

Anm. Sommaren 1903 prövades samma metod i Frostvikens sn. Norra Jämtland på sjön Kycklingvattnet.

L.Jn.