Titel: Svedjning

Meddelare: Nils Erik Söderqvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgård

För endast en 40 år sedan var det mycket vanligt att svedja och så råg. Jag har som barn varit med om att hugga ned den allra finaste timmereskog och bränna ned. Man fällde alla träd både stora och små på det flak, man ville beså. Då träden torkat, tände man på hela rasket, varefter man sådde rågen och "rabbade" ned den med s.k. "härker" - ett slags kratta med endast tre pinnar. En sådan var enkel att förfärdiga. Man högg sig en fots lång granklots, som det fanns tre kvistar på. Dessa senare togs av till lämplig längd och klotsen spikades på ändan av en käpp, som var lämpligt lång och grov till skaft. - Vid "svedningen" brann inte stammarna av träden upp helt och hållet utan förkolnade endast på ytan. Av dessa stammar byggdes runt "rågsvöa" en s.k. "brushaga." Sedan rågen var skördad. revs hagen och kördes hem till ved. Som denna ved var sotig och mycket otrevlig att hanskas med, hade man särskilda bårar att frakta in den på, men ändock var det otäckt före med den här veden.