Titel: "Kornstampen." (eller "grynstampen")

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Fatmomakke

"Kornstampen" var förr inte sällsynt i gårdarna i denna och kringliggande socknar. Den användes vid tillverkning av korngryn. En kornstamp gjorde man sålunda: Man tog en ganska grov granstock, klöv den mitt itu och gröpte ur de båda halvorna, så att de tillsammmans bildade ett cylindriskt kärl med skålformig botten. Medelst band sammanhölls de båda halvorna. Till detta hörde vidare själva stampen. Det var en stång, försedd med en grövre kluns i ena ändan. I denna kluns slog man gammaldags hemsmidd hästskosöm alldeles fullt. Väl torkat korn slogs i kärlet, varpå man stötte med stöten tills skalet var väl avnött. Kärlets innehåll tömdes sedan i ett såll. Genom att skaka på ett särskilt sätt och samtidigt blåsa skildes sådorna från kärnorna. Detta förfaringssätt kallades att "dröft" ( i Frostviken "drööft"), vilket ord försvenskat till "dryfta" på senare tid införts i riksspråket- (enl. uppgift gjordes detta av V.Rydberg.)