Titel: "Grynstötn".

Meddelare: Levi Johansson  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Innan de hade kvarnar med skrädverk, fanns det i nästan alla bondgårdar en s.k. grynstöt. Det var ett kärl tillverkat av en c:a tre fot lång och 9 á 10 tum tjock björkstock, sålunda att man först kluvit stocken mitt i tu och sedan urholkat båda halvorna så, som synes å bilden A. sedan lades halvorna tillsammans och bandades såsom bilden B. utvisar. Först måste de hava fått torka ordentligt. Själva stampen var av björk och hade det utseende, som bilden C. utvisar. Omkring nedre ändan var det lagt ett järnband för att den ej skulle spricka, då man slog in de järnsprintar, som synes å teckningen.

Stampen användes på det sättet, att man slog c:a en liter väl torkat korn i kärlet och sedan stampade med stampen, tills sådorna voro väl avnötta. Detta gick lättare, om man först låtit kornet ligga i vatten en stund. Sådorna skildes från grynen genom att man slog alltsammans i ett tråg, tog detta för ändarna mellan bägge händerna och skakade på ett visst sätt samtidigt med att man blåste, så att sådorna yrde ur. Detta kallades att "bläkt bort såen" eller "dröft", som man vanligen sade på den tiden. Detta senare ord är nu på väg att helt och hållet utdö ur allmogespråket, detta emedan den därmed beteknade verksamheten ej längre förekommer. - Teckningarna och texten efter uppgifter av 83-årige torparen Ol. Strömgren i Lemelsjö, Trehörningsjö sn.